28-01-08

Goede voornemens

Momenteel staat er al 234 kilometer op de teller en de maand heeft nog enkele dagen te gaan. Als alles goed gaat, zal ik januari afsluiten met een totaal van om en bij de 270 kilometer. Wat een verschil met vorig jaar. Ik heb het eens nagekeken en in januari 2007 kwam ik niet verder dan 140 kilometer. Maar toen was ik ook nog maar enkele maanden bezig met hardlopen.

Op een vervelende halve blauwe teennagel en enkele hardnekkige blaren na loopt de voorbereiding naar wens. Voor een marathon zijn de lange duurlopen van cruciaal belang maar het valt me op dat trainer Rob toch nog altijd veel snelheidstrainingen in mijn schema stopt. Elke week staan er zowel lange versnellingen (tussen 800 en 1500) als apestaartjes op het programma. In het begin was het me niet helemaal duidelijk wat Rob daarmee bedoelde maar dankzij een blik op zijn webstek slaagde ik er in om de codetaal te ontcijferen. “45 in Z2 @10” betekent 45 minuten lopen in Z2 (voor mij is dat tussen 147 en 152) en bij de laatste tien minuten telkens explosief versnellen gedurende 20 passen. Dergelijke trainingen zijn natuurlijk veel leuker dan een lange duurloop maar ik had ze eerlijk gezegd wel ferm onderschat. De hartslag schiet meteen de hoogte in.

De weegschaal blijft intussen de foute kant opgaan want ik dobber steeds verder weg van mijn ideale competitiegewicht van 67 kilogram. Aanvankelijk probeerde ik mijn geweten te sussen door te denken dat ik niet dikker was geworden maar dat ik wel veel spiermassa had gewonnen. Die smoes gaat intussen steeds minder op want dan zou ik er nu moeten uitzien als een Jerommeke en dat is vooralsnog niet het geval.

De oorzaak moet ik niet ver gaan zoeken. Ik ben een onverbeterlijke snoeper. Vorige week was ik van plan om alle koekjes en chocolaatjes een tijdelijke halt toe te roepen maar die moedige poging strandde al na enkele uren. We kregen vrienden op bezoek en die hadden als cadeautje een uitgebreid chocoladepakket bij. Alhoewel de houdbaarheidsdatum bijlange niet verstreken was, wou ik toch geen enkel risico nemen. Na amper twee dagen bleef er enkel nog een blinkende folie over.

chocoladetaart

Intussen heb ik nieuwe voornemens gemaakt. Komend weekend ga ik nog twee keer feesten want mijn vrouwtje verjaart zaterdag en zondag staat er een familiefeest op het programma. Maar daarna ga ik voor een dikke twee maanden alle lekkernijen bannen. Al zal dat niet gemakkelijk zijn met een negenjarige zoon in huis die al jaren beweert dat hij patissier gaat worden en te pas en te onpas zijn kunnen demonstreert.

16:41 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-01-08

Een broodje bloedworst 49

Ook de voorbije week zijn de trainingen weer voorspoedig verlopen. In de voorbereiding naar mijn eerste marathon kreeg ik het moeilijk op het moment dat er weken van 60 kilometer en meer op het menu stonden maar nu verteer ik probleemloos de kost die Dreamteamtrainer Rob me voorschotelt. Hij heeft me laten weten dat hij heel binnenkort het volume nog wat gaat opschroeven. Het boezemt me echter geen angst in want ik voel me kerngezond. Dat bleek ook uit de bloedanalyse die ik enkele dagen geleden liet uitvoeren. Mijn hematocrietwaarde bedroeg maar liefst 49,7!

Hematocriet

Nog even en ik mag het gele dopingbusje van de Vlaamse Gemeenschap op onze oprit verwachten. Schrik heb ik niet van de controleurs maar ik hoop wel dat ze niet ongelegen langskomen, zoals bij Björn Leukemans het geval was.

Als gewezen wielrenner heb ik natuurlijk alle schijn tegen maar ik heb een heel zuiver geweten. Waarom zou ik als recreatieve sporter ook doping nemen? Voor het prijzengeld moet ik het zeker niet doen want daarvoor kom ik minstens een uur te laat over de finish. Ik loop enkel en alleen een marathon omwille van het gelukzalige gevoel dat je achteraf krijgt. Maar ik zou nooit gelukkig kunnen zijn met een topprestatie indien die op een oneerlijke manier tot stand zou zijn gekomen

15:43 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-08

Dreamteam

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Een belangrijk jaar voor mij, overigens, want als lid van het Dreamteam worden mijn prestaties nu met argusogen gevolgd. Het is alvast een extra stimulans en dat zal nodig zijn om in Rotterdam onder de 3u15 te duiken.

De samenwerking met trainer Rob Veer verloopt zeer goed. Ik mail hem elke zondag de vruchten van mijn gedane arbeid waarna hij bijstuurt. Vooral bij mijn intervallen heeft hij moeten ingrijpen. Om de richttijden te halen, moest ik bijna maximaal lopen en dat was niet echt de bedoeling. Het misverstand kwam er omdat ik bijna altijd op de Finse Piste loop en die is toch een stuk langzamer dan bijvoorbeeld de straat. Ik heb deze week eens een test gedaan en bij gelijke hartslag (142) scheelde het toch ongeveer 20 seconden (5'40 ipv 6') per kilometer.

Rotterdam is natuurlijk nog ver maar de eerste week van het jaar heb ik toch al 57 kilometer gelopen. Ik heb de indruk dat ik de trainingen momenteel goed verteer. Vanavond staat er een gezapige training met de club op het programma. Een uurtje tegen ruim 7' per kilometer. Veel tijd om te babbelen, dus

2a95dc3c-66f0-46a0-b1f6-57e74a05246e_Ogen_DIRK

 

18:16 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |