15-10-07

"Op, op, alles was op"

Gisteren was het dan eindelijk zover: mijn allereerste marathon. Onder de bogen van het Jubelpark zocht ik me een plaatsje in de buurt van de oranje ballon van 3u30. De start verliep heel ordentelijk en amper 19 seconden na het startschot passeerde ik al de startmatten. Nu was het echt begonnen. In de Wetstraat kregen we maar liefst 4 rijvakken ter beschikking terwijl de automobilisten het met eentje moesten doen. Zoals wel vaker in onze hoofdstad ging het te voet sneller vooruit dan met de vierwieler.

Tegen een tempo van iets meer dan 12 km/u doorkruiste ik heel comfortabel het historische hart van Brussel. Ik waande me zelfs een beetje op schoolreis: het Parlement, het Koninklijk Paleis, Godfried van Bouillon en het Justitiepaleis schoven aan mijn ogen voorbij. De tunneltjes aan het begin van de Louizalaan zetten meteen de toon van deze marathon: in Brussel is er amper een vlak stuk te bekennen.

Intussen was ik al een stuk weggelopen van de oranje ballon. Ik verkoos dan maar om mijn eigen wedstrijd te lopen. Ook al omdat het in zo'n groepje telkens weer dringen is bij de talrijke bevoorradingsposten. Ik kreeg het gezelschap van een drietal Fransen en al pratend vlogen de kilometers voorbij. Halfweg kwamen we door in 1u41 en ik voelde me nog heel fris. Ik geraakte er steeds meer van overtuigd dat ik in mijn debuutmarathon een knaltijd zou neerzetten.

Het park van Tervuren baadde in prachtige herfstkleuren. De talrijke vissers hadden nauwelijks of geen aandacht voor de horden kilometervreters die voorbij kwamen gelopen. Nadat we de vijver helemaal hadden gerond, moesten we rechtsaf en daar wachtte een heel steile knik van enkele honderden meters. Hier kreeg ik een eerste waarschuwing dat mijn krachtenarsenaal toch niet onuitputtelijk was.

Aan kilometerpunt 30 kwam ik door in 2u24. Ik had dus nog altijd bijna zes minuten voorsprong op mijn schema van 3u30. De eerste atleten hadden intussen al de Grote Markt van Brussel bereikt. Ik begon ook af te tellen. Tijdens de lange beklimming van het centrum van Tervuren naar de Ring ging het al een beetje moeizamer maar ik kon nog altijd een stevige tred houden. Ik perste het allerlaatste energiegelletje in mijn mond. Nog 10 kilometer en we zaten nog altijd goed op schema.

Maar plots stond hij daar: de man met de hamer. Niet zo'n lichtgewicht exemplaar waarmee men een schilderijkrammetje in de muur slaat maar wel een volwassen voorhamer. Tijdens de afdaling naar Sint-Pieters-Woluwe stond ik plots te voet. Ik moest even wandelen.

Wat verder kreeg ik het gezelschap van de vele deelnemers aan de halve marathon en ik vatte opnieuw moed. Maar amper tweehonderd meter verder was het al gedaan. Mijn Franse compagnons van de eerste wedstrijdhelft kwamen voorbij en riepen om aan te pikken. Ik deed een poging maar opnieuw tevergeefs. Ik pakte een van mijn twee flesjes sportdrank die ik tot hier toe onaangeroerd had gelaten en dronk het in één teug leeg. De maag protesteerde heel even maar met zicht op het Jubelpark trok ik me even verder weer op gang. Plots kon ik weer een aanvaardbare snelheid aanhouden en ik haalde meteen tientallen andere lopers in.

Het bleek maar een tijdelijke heropleving want tijdens de laatste drie kilometer moest ik nog enkele keren een wandelpauze in lassen. “Op, op, alles is op.” Het liedje van Samson en Gert galmde continu door mijn kop. De afdaling naar de Grote Markt betekende nog een ware marteling voor de geteisterde spieren maar met de vele toeschouwers langs de kant van de weg kon ik het niet meer maken om te stappen. Na 3u37'49” (netto 3u37'28”) zat mijn eerste marathon er op.

Amper één jaar nadat ik begon met hardlopen bracht ik mijn eerste marathon tot een goed einde. Ondanks de lijdensweg van de laatste 7 kilometer (waarover ik maar liefst 46 minuten deed) heb ik me toch geamuseerd en ik ben er van overtuigd dat dit niet mijn laatste marathon was. Ik heb de smaak te pakken.

10:40 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Brussel Knap debuut : ondanks het dipje aan 33 km mag je prestatie er best wezen.
Proficiat !

Gepost door: frank spencer | 15-10-07

Een heel dikke proficiat! Het is maar heel weinigen gegeven om in zo een korte tijd zo een fantastische tijd neer te zetten.
Een heel dikke proficiat.

Gepost door: betty spencer | 15-10-07

Petje af Harmsie, een dikke proficiat met je eerste marathon, en dan nog in zo'n knappe tijd. Super gewoonweg! Je heb geschitterd in m'n achtertuin, ik zag het al toen we terugkwamen van Eindhoven, 't Jubelpark knetterde nog na :-)

Gepost door: Julie | 15-10-07

Puik Na een jaar hardlopen al zo'n knappe prestatie afleveren - puik gelopen !

Gepost door: philippe | 15-10-07

Chapeau Prachtige prestatie Harmsie. Dat voor je eerste marathon en dan nog in Brussel, wat absoluut geen gemakkelijk parcours is. Hier moet je zeker van genieten.
Jammer dat ik je niet gezien heb, ben namelijk ook gestart net achter de oranje balonnen, volgende keer misschien.

Gepost door: marc | 15-10-07

Proficiat! Het zware parcours is me wel bekend ;) Je hebt toch een supertijd gelopen, no doubt! Voordeel is dat je je PR nog kan verbeteren, je hebt een doel om naartoe te werken.

Gepost door: Fré | 15-10-07

kanp! respect voor je debuut ... ik kan er zelfs het woordje 'knap' niet meer zonder fouten door schrijven!!

Gepost door: geert | 15-10-07

beter debuut dan mij , misschien is je volgende ook sneller dan mijn pr . Schitterend gelopen op een zwaar parcours , geniet er maar van deze week .

Gepost door: roadrunnerke | 15-10-07

idem Ik heb zowat hetzelfde gevoeld, de laatste 7 km in 3 kwartier .. toch heb je een supertijd gelopen, en heb je vooral genoten van de eerste 35 km, van de laatste 7 kan nu nog nagenieten. Proficiat.

Gepost door: Edith | 15-10-07

mooi gedaan Knappe tijd. Ik heb de marathon ook uitgelopen echter wel iets langer over gedaan 4u59 om correct te zijn. De man met de hamer was erbij mij ook rond de 30... eigenlijk op het punt dat die beklimming na de bevoorrading begon. (bij veel mensen vermoed ik) Tja 4 weken blessure laten zich dan wel voelen... Maar ik heb er wel van genoten. En ik denk dat ik de primeur had om politiebegeleiding te krijgen... Knap gedaan hoor 3u37.
Groeten
Steve

Gepost door: Steve | 15-10-07

KNAP Knappe prestatie. Dat beloofd voor de toekomst. Volgende keer misschien een helm opzetten, komt dienen hamer misschien niet zo hard aan ;)

Gepost door: Mike | 16-10-07

Respect, man! Gewoon fantastisch dat je er in zo'n korte tijd in slaagt om een marathon te volbrengen. En dan nog in zo'n schitterende tijd. Een huzarenstukje van de bovenste plank. Ik sta met bewondering te kijken.

Gepost door: Hansy | 16-10-07

De commentaren zijn gesloten.