30-03-07

Een bloederig brokje vlees

Het leven van de meeste amateurlopers is een aaneenschakeling van blessures. Na de euforie van zondag belandde ik dinsdag in een dalletje. Niet de omgeslagen enkel maar wel een blaar was de oorzaak van alle ellende. Eigenlijk ging het om twee blaren boven elkaar. Dinsdagavond heb ik nog heel rustig een 10 kilometer gelopen maar na afloop vond ik in mijn schoen een bloederig brokje vlees. Mijn kleine teen was namelijk omgetoverd tot een filet pure. Op de koop toe is de wonde beginnen ontsteken. Gelukkig had ik deze week geen externe afspraken zodat ik thuis op mijn blote voeten kon rondlopen. Kousen of schoenen aandoen, was een echte marteling.

Het gaat intussen beter maar ik twijfel of ik er goed aan doe om morgen te starten in Ingelmunster. Na drie looploze dagen begint het echter wel te kriebelen. Ik heb geen schrik om een uurtje de pijn te verbijten maar ik vrees wel dat de blessure zal verergeren door te lopen. Ik zal er nog eens een nachtje over slapen, zeker. Wat denken jullie?

20:43 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

26-03-07

Hoera!

Op de webstek van KAAG heb ik zonet mijn eindtijd van gisteren op de Blaarmeersenloop teruggevonden: 1u04'17" voor 15 km. Dit betekent dat ik een gemiddelde heb gehaald van 14,0005 km/u. Joepie, voor de eerste (en hopelijk niet de laatste) keer heb ik de kaap van 14 gerond. Ik had wel geen seconde overschot meer.

Mijn enkel is veel minder in hoera-stemming. Vannacht heb ik redelijk wat pijn gehad en ik durf nog niet voluit op de voet te steunen. We zullen er nog eens een portie ijs op leggen, zeker.

08:52 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

25-03-07

Hindernissenparcours

Vanmorgen ben ik met vriendin Veerle afgezakt naar de Gentse Blaarmeersen. We twijfelden nog even tussen de 10 en de 15 maar Veerle is in volle voorbereiding voor de halve marathon Lakosta (21 april) en een beetje kilometers zijn altijd welkom.

Bij de inschrijvingen liep het al een eerste keer fout. Ik had borstnummer 501 moeten krijgen maar de vriendelijke mevrouw aan de inschrijvingstafel had maar 500 nummers. Er was dan ook ontzettend veel volk. Gelukkig bracht een doos met een wirwar aan borstnummers de oplossing. Met nummer 1099 trok ik naar de start.

Ik had geen echte ambitie en het startschot weerklonk vooraleer we er erg in hadden. We stonden natuurlijk helemaal achteraan en op de smalle paadjes van de Blaarmeersen waren er een aantal mensen die een "barrage" maakten waardoor het opschuiven niet echt goed lukte. Wat later lukte dat wel want naast het grintpad lag er een mooie groene weide en daar zette ik mijn inhaalbeweging in. Lang duurde die niet want haast ogenblikkelijk sloeg ik mijn rechtervoet helemaal om. Blijkbaar is dat toch een zwak punt want het is niet de eerste keer dat ik dit voorheb. De pijnscheut trok tot in mijn oorlelletje maar ik stampte een paar keer hard op de grond en besloot dan maar om verder te lopen.

Door al die problemen passeerde ik de eerste kilometer pas in 5'20" maar toen kwam de motor goed op gang want er volgden een paar kilometers aan 4' per kilometer. Het zonnetje begon echter te branden en ik besliste dan maar om al lopende mijn muts en mijn fleece af te doen. Tijdens al deze vestimentaire strubbelingen verloor ik echter mijn ziekenkasmutske (Onafhankelijk Ziekenfonds is mijn trouwe sponsor ) en in ware kamikazestijl moest ik een paar tientallen meters in tegengestelde richting lopen om mijn dierbaar kleinood op te rapen. Mijn groepje was natuurlijk gaan vliegen en ik kon dus opnieuw aan een inhaalrace beginnen. Intussen bemerkte ik ook dat ik tijdens mijn klerenwissel mijn chrono had afgedrukt waardoor ik geen besef meer had van mijn tussentijden.

De laatste ronde bleven we nog met twee over. Mijn kompaan droeg wel een T-shirt van het concurrerende Bond Moyson maar we werkten toch voorbeeldig samen. Sinds Sluis zijn we natuurlijk al veel gewend maar er stond vandaag toch weer redelijk wat wind. De laatste drie kilometer kwam er dan nog een marathonloper voorbij en ik probeerde aan te pikken. De brave man vertelde dat hij zich aan het voorbereiden was op de marathon van Antwerpen en dat je nooit tijdens de wedstrijden in het rood mag gaan. Ik knikte goedkeurend met mijn rood aangelopen kop maar ik had geen adem meer over om een deftig antwoord te formuleren. Uiteindelijk moest ik hem laten lopen. Zelf ben ik binnengekomen in een tijd van 1u04-1u05 maar ik heb nog geen definitieve uitslag gezien. Met de enkel gaat het intussen al iets beter. Ik hoop dat ik zaterdag kan starten in de Brigandsloop in Ingelmunster. Daarna volgt er een rustperiode. Of misschien toch niet...

Ook een dikke proficiat aan Veerle die met haar tijd van 1u15 bewijst dat ze klaar is voor een halve marathon ruimschoots binnen de twee uur.

19:14 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-03-07

Blaarmeersenloop

We hebben er deze morgen een familietripje van gemaakt. Samen met Bruni heb ik een vijftal kilometer losgelopen. Cédric heeft er ook twee meegelopen wat voor hem een mooie prestatie is want hij heeft heel wat last van de luchtwegen. Simon, tenslotte, is ons met de fiets gevolgd op de Finse piste. Hij gaat later veldrijder worden...

Niet alleen was het een leuke uitstap, ik was vooral onder de indruk van mijn hartslag. Gemiddeld kwam ik uit op 125 en dat is toch een tiental slagen lager dan bij een gelijkaardige training begin dit jaar. Of dat een teken van topconditie is, zullen we morgen weten want dan doe ik mee aan de Blaarmeersenloop. Hoogstwaarschijnlijk wordt het de 15 kilometer.

12:28 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-03-07

Maandrecord gaat er aan

Vandaag een wisselloopje (afwisselend 2 km à 5' per kilometer - 2 km à 7' per kilometer) achter de kiezen. Ik weet niet of dat echt normaal is maar bij het begin had ik het gevoel dat mijn spieren nog altijd een beetje stijf waren van zondag. Ik heb al op meerdere blogs gelezen dat Sluis diepe sporen heeft nagelaten. Deze namiddag was de wind overigens ook weer nadrukkelijk van de partij. Bruni heeft een tijdje meegelopen en als een echte gentleman heb ik haar telkens uit de wind gezet.

Zondag staat er al opnieuw een wedstrijd op mijn agenda: de Blaarmeersenloop in Gent. Ik twijfel nog tussen de 10 en de 15 kilometer. Maar nu ga ik eerst mijn gevoelige enkeltjes insmeren met Voltaren en daarna ga ik lekker veel rusten. De beentjes snakken er echt naar.

Vandaag nog eens 14,4 kilometer aan mijn totaal toegevoegd waardoor ik zonder ongelukken mijn maandrecord zal verpulveren. Desnoods op krukken.

19:59 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

19-03-07

Dju, een lekker stuk cake gemist

Blijkbaar heb ik gisteren nog een leuke après-loop en een lekker stukje cake gemist. Na mijn wedstrijd heb ik nochtans goed rond gekeken in de sporthal maar met de beste wil van de wereld kon ik geen bloggers herkennen. Eens we de T-shirts hebben, zal dat euvel hopelijk opgelost zijn. Gelukkig had ik nog voor de start kennisgemaakt met een tiental bloggers.

De inspanning van gisteren hing vandaag nog serieus in de benen. Ik had echt pijn in de dijen. Maar ik heb net samen met Bruni een herstelloopje gedaan van 5 kilometer (in 7' per kilometer) en de benen voelen toch al beter aan. We hebben wel een serieuze hagelbui op onze kop gekregen.

Ik heb ook net ontdekt dat mijn netto-tijd nog een stukje lager is uitgekomen dan eerst gedacht: 1u38'40". Voor mijn eerste halve marathon ben ik mega-content. Ik loop al een hele dag op wolkjes.

17:48 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

18-03-07

Door de wind

Zonet ben ik thuisgekomen en net als deze morgen was het hier weer water aan het gieten. In Sluis is het echter de hele dag droog gebleven. Van alle onheil die Frank Deboosere voorspeld had, bleef uiteindelijk de wind als enige spelbreker over. Op sommige momenten dacht ik echt dat ik in de Vaart zou waaien.

Na de start ben ik zachtjes opgeschoven tot ik een goed groepje vond dat aan een tempo van zowat 5' liep. De wind stond schuin rechts op kop en net als in de koers vormden er zich waaiertjes. Wie niet uit de wind zat, waaide er onherroepelijk af. Ik probeerde me zo klein mogelijk te maken en zo dicht mogelijk bij de anderen te lopen en dat hielp toch wel. Al heb ik nu en dan wel eens iemand aangetikt.

Na een kilometer of 8 kwamen we aan het keerpunt en dat betekende een echte verademing. Het tempo ging met een ruk de hoogte in en na 10 kilometer kwam ik door in 46'. Met de wind in de rug schoven de kilometers nu heel snel onder de voetjes. Het feestje bleef echter niet duren want plots moesten we links af. Meteen werd ik met de neus op de feiten gedrukt: er stond nog altijd heel veel wind. Ik liet me bewust een beetje uitzakken om een plaatsje te zoeken in een grotere groep. Maar dat groepje werd alsmaar kleiner. Het was precies een wolkje dat in de lucht oploste. Ik wist dat ik niet mocht lossen van mijn voorganger want dan zou ik helemaal alleen tegen de wind in moeten boksen. Daarom fixeerde ik mijn ogen op zijn hielen en om de pijn niet te voelen, begon ik te filosoferen over exotische reisbestemmingen. Eindelijk kwamen we terug tussen de huizen. Een spurtje zat er echt niet meer in. Aan de aankomststreep kon ik zelfs mijn hartslagmeter niet meer deftig aflezen maar ik vermoed dat ik binnengekomen ben in iets van 1u39. Als dat klopt, ben ik zes minuten sneller dan mijn doel en daar ben ik dus super gelukkig mee.

Voor de start heb ik nog kennisgemaakt met een aantal bloggers. Ik kijk alvast uit naar jullie verslagskes.

19:11 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

16-03-07

Flandriens in Sluis

Het wordt zondag een wedstrijd voor de echte Flandriens: regen, wind, hagel en misschien zelfs een vlokje sneeuw. Eigenlijk kan het me weinig schelen want ik krijg altijd extra energie als de weergoden fel tekeer gaan.

Woensdag heb ik een training van 5 kilometer gedaan (7'-6'-5'-6'-7') en vanmorgen nog eens dezelfde afstand maar dan heel rustig in 7' per kilometer. Ik heb geen enkel pijntje gevoeld. Wel voel ik me een beetje vermoeid. Zou het te maken hebben met mijn laatste lange duurtraining (19 km) van maandag? Of zijn het al de zenuwen?

13:43 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-03-07

Het laatste loodje voor Sluis

Vandaag stond er een allerlaatste duurtraining van 1u45 op het programma. Ik trok nog eens naar de Brielmeersen in Deinze om mijn kilometers te malen. Onder een stralende zon showde ik mijn gladde, melkwitte benen want ik had voor het eerst sinds lang mijn korte broek aangetrokken. De zware trainingen hebben duidelijk hun werk gedaan want per ronde van 3,8 kilometer ging ik gemiddeld één minuut sneller dan een paar weken geleden. In totaal liep ik 19 kilometer in 1h42'40".

Ik was goed uitgerust want ik had drie loopvrije dagen achter de rug. Met ons gezinnetje hebben we het voorbije weekend volop genoten van een boerderijvakantie in het Klein Burkelhof in Maldegem - op amper 30 kilometer van Sluis!! Cédric (8) en Simon (5) zijn nog altijd niet uitgepraat. We zijn met de pony's op stap gegaan, we hebben mogen assisteren bij het melken van de meer dan honderd koeien en we hebben ook een ritje met de tractor gemaakt. Het belangrijkste is misschien wel dat onze gasten zich eindelijk een beetje hebben verzoend met het fenomeen "hond". Volgend jaar gaan we zeker terug. Ik ga nu stoppen met schrijven want ik heb nog een boel blogs te lezen.

Komen we vooraf ergens samen in Sluis?

20:13 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

08-03-07

Rustig toeleven naar Sluis

De voorbije dagen heb ik nogal wat op snelheid getraind en dat laat zich wat gevoelen. Na de korte intervallekes (8 x 400 m) van dinsdag stonden vandaag 3 langere blokken van 2 kilometer op het programma met tussenin telkens 1 kilometer joggen. Het was verschrikkelijk zwaar maar de tijden waren veelbelovend: 4'25" per kilometer. Zondagavond of maandag staat nog een lange duurloop op het programma en dan is het rustig toeleven naar Sluis.

Een of andere idioot heeft vandaag met een auto op de Finse piste gereden. In het schemerdonker had ik de sporen niet opgemerkt en ik heb mijn voet omgeslagen. Hopelijk laat zich dat niet gevoelen in Sluis. Ik kijk al uit naar een ontmoeting met al die bloggers.

20:33 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

07-03-07

Proost

Het is dan toch gelukt voor Bruni. Vanavond zijn we samen gaan lopen en voor het eerst is mijn vrouwtje er in geslaagd om 5 kilometer te lopen. Hiep hiep hoera!! Daar gaan we sebiet op klinken, zie.

5,1 kilometer in 36' (ahr 132 = 66%)

20:41 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-03-07

Een beetje zenuwachtig

Vandaag stonden er weer intervallekes op het programma. Daarvoor trok ik naar de piste in Deinze. Eigenlijk mag je daar als recreant niet lopen maar omdat er grote werken aan de gang zijn, kan iedereen er nu toch op. Nog even want naar verluidt zal eind deze maand het feestje gedaan zijn.

Na een opwarmronde van dik 2,5 kilometer in de Brielmeersen begon ik aan mijn reeks van 8 x 400 meter met tussenin telkens 200 meter stappen. Mijn tijden schommelden tussen 1'23" en 1'30" waar ik best gelukkig mee was. De wind en de neergutsende regen maakten het extra moeilijk.

Deze training kroop blijkbaar niet in de koude kleren. Daarnet ben ik in de zetel in slaap gevallen. Nog een paar dagen gas geven en daarna begint het aftellen naar Sluis. Voor de eerste keer ben ik een beetje zenuwachtig voor een loopwedstrijd. Als dat maar goed afloopt.

19:19 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-03-07

Supersnel

Vanmorgen had ik echt geen zin om te gaan lopen. Dat gaf ons de gelegenheid om de Vlaamse koerssfeer te gaan opsnuiven aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne. De geur van massageolie, het geratel van de kettingen en het zenuwachtige gekuch van de renners, ... het doet nog altijd mijn wielerhartje sneller slaan. Ook Simon (5) is telkens weer onder de indruk van de wielerkaravaan maar dan vooral van de ... moto's. Het uitstapje werd afgesloten met een bezoekje aan de Quick. Het was een eeuwigheid geleden dat we daar nog binnengeweest waren maar voor de kinderen is het toch altijd weer een beetje feest. Waarom dat zo is, weet ik eigenlijk niet zo goed want ik vind het maar niks. Voor alle duidelijkheid: ik heb een slaatje met kip en een yoghurt gegeten. Mijn enige zonde was een cola .

Vanavond heb ik wat blogjes zitten lezen en meteen begon het te kriebelen om alsnog een toertje te gaan lopen. Ik heb dan maar meteen het parcours van ons Loopfeest (24 juni in Zulte - dikke merci aan Ruthje om de aankondiging op de webloglopersblog te plaatsen) uitgetest. Ik weet niet wat de oorzaak is maar ik vloog gewoon: 47'30" voor 10 kilometer (hartslag 152 = 76%). Bij thuiskomst heb ik nog eens de afstand nagemeten (inclusief het afsnijden van twee bochten) en ik kom ook nu weer op de juiste afstand uit. Dit is dus het ultieme bewijs dat het een supersnel parcours is.

19:37 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-03-07

Herstelloopje

Actief herstel is beter dan passief. Onder dat motto heb ik zonet een recuperatieloopje van 6 kilometer gedaan. Bruni heeft er 4 meegelopen. Ik slaag er maar niet in om haar te motiveren om wat langer te lopen. Als ik morgen op tijd uit mijn bed geraak, trek ik naar de Brielmeersen voor een lange duurloop van 15 kilometer. Zoniet, ga ik kijken naar de start van Kuurne-Brussel-Kuurne. Met veel plezier heb ik deze namiddag naar de Omloop Het Volk gekeken. Het was superspannend met Pozzato als terechte winnaar.

18:50 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-07

Sluis, here I come

Nummer 750. Zonet heb ik bevestiging gekregen van mijn inschrijving voor de halve marathon van Sluis. Het wordt mijn debuut op de langere afstand. Uitlopen is de eerste ambitie maar binnenin is er ook een stemmetje dat steeds luider 1h45' roept. We gaan ons echter niet laten opjagen, hé. Het moet leuk blijven.

Vandaag heb ik twee trainingen gecombineerd. Na 2.2 kilometer inlopen, heb ik intervallekes gedaan: 8 x 400m (telkens in +/-1'35"). Ik moest een paar keer volledig halt houden om mijn hartslag beneden de 115 te krijgen. In totaal 7,5 kilometer. Daarna heb ik met een vijftal clubmakkers (dat is zowat de volledige club) nog een tempoduurloop gedaan van 7,5 kilometer. Dagtotaal: 15 km in 1h32.

Tot slot nog een welgemeende smeekbede:

Julie, Godver... Ik had nu zo uitgekeken om eens samen te kunnen lopen met de "moeder aller bloggers" en nu geef je forfait. Laat de blessure helen, laat Maarten je een heerlijke chocolademassage geven en trek daarna verdomme die loopsloffen aan. Tientallen webloglopertjes trekken zich op aan jou, geef het nu niet op!

21:54 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-03-07

Ontgoocheling

Na mijn lange duurloop van dinsdagnamiddag had ik vol verwachting uitgekeken naar de cijfertjes op de weegschaal. De ontgoocheling was echter enorm groot. In plaats van voor het eerst dit jaar beneden de 69 kilogram te duiken, bleek ik zelfs wat zwaarder geworden te zijn. Volgens mijn sportdokter ligt mijn competitiegewicht zo rond de 66 kilogram en het zal dus zweet, bloed en tranen kosten om daar ooit te geraken. Maar we geven niet op. Dat doen we overigens nooit.

Toch heb ik maar weinig zin om vandaag te gaan lopen. Ik voel me mottig en ik heb barstende koppijn. Het zonneke nodigt echter uit voor een herstelloopje. We zullen straks wel zien wie het pleit heeft gewonnen.

14:45 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |