27-02-07

Mijn eerste halve marathon

Dinsdag is normaal intervallekesdag in blogland maar omdat ik mijn knie nog altijd niet vertrouwde heb ik er een lange duurloop van gemaakt. Ik ben daarvoor naar de Brielmeersen in Deinze getrokken en ondanks het slechte weer van de voorbije weken lag het parcours er bijna ideaal bij. Dat in tegenstelling tot de Gavers in Harelbeke die zondag herschapen waren in een modderpoel (dit ter info van Els).

In de Brielmeersen heb je een rondje van 2,5 en eentje van 3,8 kilometer. Na een beetje algebra kwam ik tot de conclusie dat 5 grote ronden en 1 kleintje goed waren voor 21,5 kilometer. Net iets meer dan een halve marathon, dus. Vandaag wou ik namelijk eens testen of ik die afstand al in de benen heb.

In een aangenaam tempo vatte ik de eerste ronde aan. Na een klein oponthoud vanwege een te strak aangespannen veter, kwam ik een eerste keer door in 21 minuten. De vier volgende rondes kon ik redelijk hetzelfde tempo aanhouden (20'45" - 21'00" - 21'15" - 21'45"). Uiteindelijk rondde ik de 21,5 kilometer in 2u00'17". Mijn tussentijd op de halve marathon was 1u57'57".

Bij het naar huis rijden, werd het plots zwart voor mijn ogen. Het was de eerste keer dat ik een dergelijke afstand had gelopen en tussendoor had ik niets gegeten of gedronken. Een beginnersfout, zeker. Thuis aangekomen heb ik meteen een groot stuk chocolade in mijn mond gepropt. Mmmmmmmmm.

Uit de reacties is gebleken dat er toch een aantal webloglopers geïnteresseerd zijn in ons Loopfeest in Zulte (zie knop aan de linkerkant). Daarom ben ik aan het nadenken om iets speciaals voor jullie te voorzien. Een aparte trofee voor de eerste weblogloper en weblogloopster is al zeker. Maar ik zoek nog iets extra. Misschien iets met chocolade??? 

 

19:29 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

26-02-07

Zalig lopen

Gisteren heb ik eindelijk nog eens ten volle kunnen genieten van het lopen. Samen met een vriendin was ik afgezakt naar het recreatiedomein De Gavers in Harelbeke. Geen zeurende knie, een leuke babbel en een vlotte duurtraining van zowat 14 kilometer. Meer moet dat niet zijn. De regenbui hebben we nauwelijks gevoeld en pas aan de auto merkten we aan onze kledij dat er eigenlijk wel veel modder lag.

Toen we aankwamen heb ik een paar Gavertrimmers gespot maar ik denk niet dat Roadrunnerke er tussen zat. We waren nog nooit in de Gavers geweest en dan is het wel een beetje zoeken. Het park lijkt wel een doolhof met tientallen wegeltjes die kriskras door elkaar lopen. Blijkbaar is er ook niet echt een vaste route want van alle kanten doken er lopers op. Het deed me een beetje denken aan het Asterix-verhaal "Het Gouden Snoeimes". Daar doorkruisen ook tientallen Romeinse patrouilles het bos op zoek naar de magische toverdrank.

Als ik deze week geen pijn meer voel, ga ik me inschrijven voor de halve van Sluis.

14 kilometer - 1u24 - (ahr 151)

09:53 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-02-07

Loopfeest

Omdat ik de signalen die mijn knie uitstuurt nog altijd niet vertrouw, heb ik nog maar eens een paar extra loopvrije dagen in gelast. Ik heb wel alweer gefietst. Deze morgen heb ik een plensbui over mijn kop gekregen waardoor de liefde voor de fiets alweer fel bekoeld is. Morgen gaan we terug een stukje lopen samen met een vriendin die ook terugkeert uit blessure.

Op zondag 24 juni gaan we ons voor het eerst wagen aan de organisatie van een loopwedstrijdje. Als alles een beetje gelukt is, moet er hier links een knopje staan waarmee je naar de nieuwe blog kunt gaan. Op deze blog zullen jullie kunnen volgen wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een wedstrijd. Jullie mogen ook altijd nieuwe sponsors aanbrengen

16:23 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-02-07

Terug op weg

Eindelijk. Na een hele week gedwongen inactiviteit ben ik weer op pad gegaan. Een tempoduurloop van dik 8 kilometer stond er op het programma. Echt soepel ging het niet en ik had ook de indruk dat ik overal pijn had. Maar dat zal wellicht psychologisch zijn. We gaan nu kijken hoe de gewrichten reageren op deze training en dan kunnen we hopelijk terug aanknopen met de training die me moet leiden naar een zorgenloze halve marathon in Sluis.

De voorbije dagen heb ik niet helemaal stilgezeten want ik heb weer mijn oude liefde - de fiets - ontdekt. Maandag ben ik anderhalf uur gaan fietsen en het deed ongelofelijk deugd. Behalve aan mijn achterste dat blijkbaar niet meer gewend was aan het harde zadel. Ook deze morgen heb ik een uurtje gefietst. Fietsen en lopen op dezelfde dag, misschien moet ik me wel eens aan een duathlon wagen?

Totaal: 8,2 km in 47'30 (ahr: 156)

18:39 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

19-02-07

 

Na vier loopvrije dagen zijn de knieperikelen nog altijd niet over. Er zit dus niets anders op dan de gedwongen inactiviteit nog wat te verlengen. Zaterdag had ik er nochtans goede hoop op en heel even overwoog ik zelfs om zondag te starten in Herseaux voor een tienkilometer. Achteraf prijs ik me gelukkig dat ik het niet heb gedaan. Om toch een beetje mijn opgespaarde energie kwijt te kunnen, zijn we gisteren gaan wandelen op en rond de Koppenberg. Het Koppenbergbos is een echte aanrader voor mensen die van de natuur houden. In alle rust - er zijn gelukkig maar weinig mensen die dit plekje kennen - kun je hier prachtige wandelingen maken met het nodige hoogteverschil en ... modder. Het gelukzalige gevoel verdween echter bij thuiskomst want op de trap schoten er meteen weer van die vonkjes in mijn rechterknie. Je kunt het nauwelijks pijn noemen maar mijn lichaam zegt dat het toch maar beter is om niet te lopen. Jammer. Als het niet snel betert dan komt mijn debuut op de halve marathon in Sluis in het gedrang. Maar zover zijn we nog lang niet. We moeten optimistisch blijven, al is dat niet altijd even eenvoudig. 

13:07 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-02-07

Opnieuw verliefd

Na een extra rustdagje op dinsdag heb ik woensdag een rustig duurloopje gedaan. Intervallekes zag ik nog niet zitten omdat de knie toch nog niet helemaal je dat was. De gemeentediensten hadden net extra schors op de looppiste gekieperd. De ondergrond was dus heel zacht maar ook en vooral oneffen waardoor mijn training een ware aanslag op mijn enkels betekende. Na acht kilometer ben ik er maar wijselijk mee gestopt maar de schade was al aangericht. Gisteren had ik niet alleen last van mijn knie maar dus ook van mijn enkels. Vandaag voel ik nog nauwelijks iets maar ik heb toch het besluit genomen om voor maandag niet meer te lopen. Gelukkig hangt er dit weekend mooi weer in de lucht waardoor ik opnieuw op mijn racefiets zal springen. Het laatste halfjaar heb ik nauwelijks 60 kilometer gefietst en dat voor een wielertoerist die de voorbije jaren telkens goed was voor een 7 à 8000 kilometer. Misschien word ik wel weer verliefd op mijn fiets??? 

13:04 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-02-07

Even nagenieten van de wedstrijd

De wedstrijd van gisteren bleef toch langer in de benen hangen dan verwacht. Bovendien heb ik gisterennamiddag geen kans gekregen om een middagdutje te doen want de gasten wilden absoluut naar de bowling gaan. Ik heb zo het gevoel dat we ze een beetje te veel verwennen maar wie kan er nu weerstaan aan een bedelend kindergezichtje?

Deze morgen al een herstelloopje gedaan en ook dat liep stroever dan verwacht. De benen voelden stijf aan en de hartslag ging meteen de hoogte in. Het tempo was dus ook navenant: 4 kilometer in 27' en gemiddelde hartslag 138. Ik voelde ook een lichte irritatie aan mijn rechterknie. Uit voorzorg zal ik mijn intervallekes die morgen op het programma staan een dagje opschuiven.

11:57 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

11-02-07

Lekkere boterkoeken

De regendruppels bombardeerden deze morgen onze rolluiken. Ik had dus niet zoveel zin om me klaar te maken voor de wedstrijd in Deinze. Bovendien had ik gisteren zowat alles gedaan wat niet hoort de dag voor een wedstrijd: taart en boterkoeken gegeten, heel laat opgebleven. Bovendien zijn we gisterenavond gaan schaatsen met de kids. Voor Cédric en Simon was het de allereerste keer, voor ons was het minstens twintig jaar geleden. Het was mooi om zien hoeveel vorderingen onze kleine pagadders maakten op nauwelijks een uurtje tijd. Het zal wellicht niet zo lang duren vooraleer we nog eens afzakken naar de Kristallijn in Gent.

Maar door dat schaatsen - het competitiebeest in mij verplichtte mij natuurlijk om een paar rondjes met de gaskraan open te schaatsen - had ik deze morgen last van stijve benen. Geen goed voorteken voor de wedstrijd maar ik liet het niet aan mijn hart komen. Even twijfelde ik nog om voor de middellange afstand (8,7 kilometer) te kiezen maar uiteindelijk vermande ik me en zette ik een dik kruis bij 12,9 kilometer op het inschrijvingsformulier.

De start is altijd een beetje drummen maar al gauw vond ik het juiste ritme. Aan de trapjes heb ik me telkens bewust een beetje ingehouden en ze één voor één genomen terwijl het per twee toch een stuk sneller gaat. Maar daarmee verhoog je natuurlijk ook de kans op blessures. Ik hield mijn hartslag rond 182-184 en voor het eerst heb ik (bijna) geen last van mijn maag gehad tijdens een wedstrijd. Misschien moet ik de volgende keer weer boterkoeken eten.

Na 4.5 kilometer kwam ik door in 20' rond en een ronde verder (na 8.7 kilometer) stond er 39'40" op de klok. Begin januari was ik na dezelfde afstand binnen in 38'50" maar toen lag daar de eindmeet, nu moest ik nog een extra rondje lopen. Jammer genoeg ben ik in de laatste ronde alleen gevallen waardoor ik moederziel alleen tegen de wind in moest boksen. En wind was er voldoende vandaag. Modder trouwens ook. Op het einde kon ik niet echt meer versnellen maar ik ben wel gelukkig met mijn tijd van 58'55" over 12.9 km (4'34"/km of 13.14 km/uur). Ik eindigde 23e op 46 en mocht naar huis met vier kilogram fruit. Een toffe tip want de laatste dagen heb ik me net iets teveel laten gaan aan chocoladewafels, snoep, cola, enzovoort. We zijn natuurlijk geen professionals maar ik moet toch wel een beetje op mijn voeding letten want anders vliegen de kilogrammetjes er zo weer aan.

12:33 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

09-02-07

Het knietje

Vanavond heb ik een rustig duurloopje gedaan. Rustig want zondagvoormiddag staat de wedstrijd in Deinze op het programma. Opnieuw was ik positief verrast van mijn lage hartslag (138 = 69%). Dat belooft.

Toch was er ook een minpuntje want mijn rechterknie deed serieus pijn. Deze namiddag heb ik een uurtje met mijn mannen gevoetbald en al dat gewring verdraagt mijn knie blijkbaar niet zo goed. De pijn is nog steeds aanwezig maar is bij het lopen niet echt verslechterd. Ik denk dat ik mijn herstelloopje voor morgen beter van mijn programma kan schrappen. Niet dat de wedstrijd in Deinze voor mij van groot belang is maar als die meevalt, wil ik me meteen inschrijven voor de Zwinstedenloop in Sluis.

22:21 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-02-07

Zwinstedenloop

Er is geen wolkje aan de hemel te bespeuren. Letterlijk en figuurlijk. De zware training hing vandaag wel nog een beetje in de benen. Het moment dus voor een herstelloopje. Zes kilometers aan een rustig tempo zodat ik volop kon genieten van de prachtige natuur: kakelende kippetjes, een huppelende pony maar ook een paar nerveuze honden (gelukkig achter een afsluiting).

Ik begin een beetje ongerust te worden want eigenlijk gaat alles veel te goed. Geen enkele blessure van betekenis, mijn tijden worden steeds maar sneller, ... Ik begin zelfs een beetje overmoedig te worden want ik heb me deze middag tegoed gedaan aan een portie frieten. Maar dat zal ik er morgen wel weer aflopen. De honger naar de wedstrijd van zondag in Deinze is supergroot. Als dat maar geen afknapper wordt. Als die wedstrijd echter meevalt, zal ik me ook inschrijven voor de Zwinstedenloop. Dan zal ik eindelijk eens kunnen verbroederen met een resem webloglopers. Op basis van een wedstrijdcalculator zou ik in staat moeten zijn om daar op de halve marathon een tijd van 1u45' neer te zetten. Dat wordt dus mijn doel.

16:46 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-02-07

Valentijn nadert...

Zonet een intervaltraining achter de rug. Na zowat 2.6 kilometer inlopen, ben ik er aan begonnen op de atletiekpiste in Deinze. Acht maal 400 meter stond er op het progamma. Na mijn eerste rondje was ik blij verrast want er stond 1'25 op de chrono. De verbazing groeide alleen maar want elke ronde opnieuw liep ik exact dezelfde tijd (op de zevende ronde na waar ik 1'27" liep). De werkdruk is weggevallen en dat vertaalt zich blijkbaar onmiddellijk in mijn loopwerk. Dat belooft alvast voor de wedstrijd van zondag. Ik twijfel nog een beetje tussen 8,7 of 12,9 kilometer maar met deze conditie denk ik toch de langste afstand te zullen kiezen.

De enige stoorzender was weeral mijn hartslagmeter die de onmogelijkste cijfertjes op het scherm projecteerde. Valentijn nadert... En nu maar hopen dat Bruni mijn blogje leest.

Totaal: 11,3 kilometer in 1h06'

11:14 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

04-02-07

Schuldgevoelens

Gisterenavond hebben we dus de verjaardag van Bruni gevierd. Het was een heel gezellige boel. Iemand was echter op de onzalige gedachte gekomen om aan mijn vrouwtje een grote doos chocolaatjes te schenken. Bovendien stond al dat lekkers plots binnen mijn handbereik. Ik had natuurlijk een sterk vermoeden maar korte tijd later wist ik zeker dat de bodem van de doos wit was.

Vanmorgen ben ik dan ook met een gigantisch schuldgevoel opgestaan. Nadat ik Simon van de judoles had afgehaald, zijn we er allemaal samen op uit getrokken. Bruni en de kindjes met de fiets, ik lopende. Op een rustig tempo hebben we toch 10 kilometer afgelegd. Ik was heel positief verrast van mijn lage gemiddelde hartslag (141). De trainingsarbeid begint te renderen. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat ik mijn project net heb afgewerkt waardoor ik het de komende dagen wat kalmer aan kan doen. Allez, op professioneel vlak dan toch want ik zou graag de kilometerkes verder opdrijven.

21:33 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-02-07

Champagne!!

Zonet een tempoduurloop gedaan van 8,1 kilometer. Jammer dat ik niet langer kon lopen want het was echt zalig. Ik heb een toertje gedaan langs de Leieboorden. Op 24 juni gaat mijn clubje op dit traject een loopwedstrijd (10 km en 3.6 km) organiseren en dus ben ik eens op verkenning gegaan. De omgeving is alvast prachtig.

Het ging ook goed vooruit. Zonder forceren (gemiddelde hartslag 159 = 79 procent) maalde ik de kilometers af aan 12 per uur. Wat kan lopen toch leuk zijn. De vermoeidheid van gisteren is al duidelijk vergeten tijd.

Vanavond is het hier dubbel feest want niet alleen is Bruni verjaard (eigenlijk gisteren al), straks komt de duizendste bezoeker op mijn blogje. Daar gaan we er enen op drinken!!!

19:51 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-02-07

Doodop

Het hoge werkritme begint zijn sporen na te laten. Zowel mentaal als fysiek heb ik het gevoel dat ik er door zit. Nog twee dagen (zaterdag en zondag) op de tanden bijten en dan is het eindelijk tijd om wat uit te blazen.

Gisteren stond er iets nieuws op mijn programma. Een 10 kilometerloop met steeds hogere snelheid. Ik mocht beginnen aan 7'/km en zo verder opbouwen tot 5'/km.

Straks zou ik normaal gaan lopen met een paar mensen van ons clubje maar dat zie ik nu echt niet zitten. Een goede nachtrust zal (hopelijk) wonderen doen.

18:55 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |