13-01-07

Het onvergelijkbare vergelijken

Op zijn blog beweert Sven (http://svenloopt.skynetblogs.be) dat een 10 kilometer eigenlijk veel zwaarder is dan een marathon. Of dat waar is, weet ik niet want ik moet mijn eerste marathon nog lopen (misschien in september). Iedereen zal daar wellicht zijn eigen mening over hebben. Het is nu eenmaal heel moeilijk om verschillende disciplines te vergelijken. Laat staan verschillende sporten. Nog een stapje verder is het beoordelen van valide ten opzichte van mindervalide sporters. Coach Paul (van het Canvas-programma "Marathon) begrijpt het niet waarom Marc Herremans zelfs niet genomineerd werd voor sportman van het jaar. Hij vindt ook al langer dat Sven Nys tijdens de verkiezingen altijd een beetje miskend wordt. Hij is daarom een oorlogje begonnen tegen het journalistenheir die de sportman en -vrouw jaarlijks verkiezen. Het is Paul zijn goed recht om het op te nemen voor "zijn" atleten maar zijn actie vind ik onterecht. Het is nu eenmaal niet mogelijk om op een objectieve wijze atleten met elkaar te vergelijken. Intuïtief ga je een marathon hoger aanslaan dan een 200 meter maar is dat ook zo? Ik weet het ook niet maar ik ben alvast heel blij met de natuurlijke uitstraling van Kim Gevaert. Op haar eentje heeft ze al meer voor de sport gedaan dan de laatste vijf ministers van sport samen.

Omdat mijn linkerlies nog altijd een beetje gevoelig is, neem ik een beetje rust. Als ik morgenvroeg geen pijn voel, neem ik de start in Deinze. Met een beetje geluk hoop ik onder de 40 minuten te blijven voor 8,7 kilometer.

10:35 Gepost door Harmsie in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Moeilijk Is inderdaad moeilijk om verschillende sporttakken met elkaar te vergelijken. Vraag een 200m loper maar eens om 5Km te lopen en omgedraaid. Beiden zullen niet schitteren. Wat Kim en haar uitstraling betreft... (zonder woorden)
Als het morgen beter gaat met de knie: veel succes!

Gepost door: Hardloopstarterke | 13-01-07

Gelijk En Sven heeft m.i. gelijk, en meer nog: zelfs een 3km cross is zwaarder dan een 10K. Omdat de afstand kort is probeer je een tempo dat in se te snel voor je is, toch aan te houden, want het hoeft immers niet lang te duren. Daardoor ga je veel dieper in het rood dan op een langere afstand, want die wil je in de eerste plaats uitlopen, en je bent dan wat voorzichtiger met het tempo. Een cross is zwaar voor je bovenlichaam, een marathon voor je onderstel. Van een cross kom je stikkapot aan de aankomst, maar je recupereert heel snel; op het einde van een marathon zit je uithouding nog wel goed, maar je benen zijn nog moeilijk op te heffen. Achteraf ben je dan ook behoorlijk stijf.
Dat is alleszins mijn ervaring, en ik wil zeker niet voor anderen spreken.
Grtz!

Gepost door: AnnAlice | 14-01-07

De commentaren zijn gesloten.